Stars story

Eletään vuotta 1994. Jarkko Tamminen pyytää lukion musiikin opettajaansa Reijo Aittakumpua tekemään hänelle taustanauhat Riki Sorsan Reggae Ok ja Juice Leskisen Viidestoista yö - kappaleisiin. Treenaaminen nauhojen kanssa jää vähiin, mutta idea lauluimitaatioiden kehittämisestä on syntynyt.

Ajatus syntyy

Siirrytään vuoteen 1998. Keikkailu-uransa alussa oleva Jarkko Tamminen imitoi suomalaisia julkisuuden henkilöitä AKK-risteilyllä. Puheimitaatioita seuraa tanssiryhmän esitys, jonka jälkeen lavan ottaa haltuun bilebändi. Jarkko miettii, miten hienoa olisi, jos kaikki nämä kolme elementtiä voisi tuoda lavalle samaan aikaan! Idea imitaatio-liveshowsta on syntynyt.

- Risteilyä seuranneella viikolla tulin kirjoittaneeksi ensimmäisen luonnoksen esityksen kulusta. Projekti oli silloin nimeltään "Liveshow 2000" ja siinä olivat mukana niin Waldo, Apocalyptica kuin Spice Girlskin, muistelee Jarkko.

Puheimitaatiot ja muut työt vievät kuitenkin lahjakkaan nuoren miehen mukanaan ja luonnokset jäävät pöytälaatikkoon…

Vastauksia valtameren toiselta puolen

On vuosi 2001. Jarkko Tamminen on ehtinyt keikkailla pari vuotta, ja päättää lähteä vuodeksi USA:han.

- Halusin selvittää, mitä esiintyvää alaa haluaisin opiskella ja missä. Samalla tarjoutui upea mahdollisuus tutustua amerikkalaiseen showkulttuuriin ja poimia sieltä hyvin toimivia ideoita sovellettavaksi.

Vuoden aikana Jarkko käy katsomassa yli 80 erilaista esitystä New Yorkissa, Los Angelesissa ja Las Vegasissa.

- Sain nähdä muun muassa lauluimitaatioesikuvieni Danny Gansin ja Andre-Philippe Gagnonin esitykset, ja painoin mieleen, mitkä asiat esityksissä toimivat parhaiten.

Vuosi USA:ssa auttaa löytämään vastaukset avoimiin kysymyksiin.

- Huomasin, että minun tunteiden ja komiikan kieli on suomi, joten päätin pyrkiä vielä kerran Teatterikorkeakouluun, Jarkko kertoo.

Musiikkiteatteria ja lauluimitaatiota

Kevät 2003. Jarkko Tamminen pääsee Teatterikorkeakouluun näyttelijäntyön linjalle. Opiskelujen ohessa Jarkko jatkaa imitaattorin töitä.

- Teatterikorkeakoulussa itsevarmuuteni laulamisessa lisääntyi ja viimeisenä opiskeluvuotena suuntasin opintoni musiikkiteatteriin painottuvalle linjalle.

Musiikkiteatteriin keskittyminen kantaa hedelmää, ja pian valmistumisensa jälkeen vuonna 2009 Jarkko saa pääroolin Helsingin Kaupunginteatterin musikaalista Spring Awakening.

- Samana kesänä tein ensimmäisen kunnollisen käsikirjoitushahmotelman imitaatio-liveshowsta, jonka haluaisin esittää. Samalla päätin alkaa tosissani tekemään töitä tuon päämäärän eteen. Kun Spring Awakening -musikaalin esitykset päättyivät joulukuussa 2009, oli aika panostaa lauluun.

Otettuaan selvää erilaisista mahdollisuuksista kehittää laulutaitoaan, Jarkko päätyy Tanskaan.

- Complete Vocal Instituten Complete Vocal -tekniikka tuntui parhaalta tavalta kehittää ääntä. Kevään 2010 asuin Kööpenhaminassa ja lauloin. Opin paljon uutta ja aloin saada kiinni lauluimitaatioiden perusteista, Jarkko kertaa.

Lauluimitaatio eroaa tekniikaltaan puheimitaatiosta merkittävästi.

- Siinä missä puheäänet muodostuvat pääosin suun takaosassa ja kurkussa, lauluimitaatiossa äänenmuokkaus tapahtuu hyvin pitkälti suun etuosassa. Opiskeltavaa siis riitti ja riittää edelleen!

Mahtava tiimi tekemässä jotain ihan uutta

Viimeiset kolme vuotta Jarkko on harjoitellut lauluimitaatioita. Vuosien aikana ovat karttuneet niin taidot kuin itsevarmuus, jotta 15 vuotta sitten syntynyt ajatus imitaatio-liveshowsta on nyt mahdollista toteuttaa. Projekti on pitänyt Jarkon työn touhussa jo pitkään:

- Kun ensi-ilta koittaa, olen tehnyt esityksen eteen aktiivisesti kaksi ja puoli vuotta töitä. Välillä on tullut hieman skitsofreeninen olo, kun tulee taipua tuottajasta ohjaajaksi ja esityksen markkinointivastaavasta pääesiintyjäksi. Mutta toisaalta: onhan sitä ammatissaan tottunut jo muutenkin moniin rooleihin, Jarkko toteaa virnistäen.

- Onneksi en kuitenkaan ole tekemässä tätä yksin vaan olen valjastanut projektiin tuntemani huipputyypit eri aloilta. Yhteensä tiimissä on jo tavalla tai toisella mukana yli 30 henkilöä, joiden kanssa paiskitaan kovasti töitä sen eteen, että kaikki tulisi tehtyä mahdollisimman hyvin. Olen ylpeä siitä, että ympärillä on näin monta fantastista, osaavaa ihmistä, jotka kaikki puhaltavat yhteen hiileen. On ihanaa tuntea koko porukan into siitä, että ollaan tekemässä jotain uutta ja näyttävää!

Lopputuloksena on siis varmasti esitys, jollaista ei ole koskaan nähty. Ei edes Las Vegasissa!

- Nyt ollaan tosiaan tekemässä jotain täysin uutta, Jarkko hehkuttaa.

Imitaatio + parodia + rockkonsertti = Stars Show

Stars Show on kaikkien aikojen show, jossa yhdistyvät imitaatio, parodia ja rockkonsertti. Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, se on jokaisen parasta kokea itse.

Facebook
Twitter